Implementatiegids

(Klik om te vergroten)

1. Voorbereiden

Een goede voorbereiding versoepelt de implementatie van de therapietrouwinterventie en draagt bij aan een zo groot mogelijke betrokkenheid van de individuele zorgverleners. Daarom is het belangrijk dat een aantal zaken goed geregeld zijn voordat u begint. 

In deze stap beschrijven we de voorbereidingen voor de implementatie van de therapietrouwinterventie en de keuzes die hierbij gemaakt moeten worden.

Let op! De indeling in stappen is voor een deel kunstmatig. Bij elke stap is het goed overzicht te houden van het complete plaatje. We hebben een activiteit ingedeeld bij een bepaalde stap omdat we vinden dat het daar het meest bij hoort. Ook de activiteiten genoemd onder de stappen 2 t/m 4 moet je bij deze stap bestuderen en voorbereiden.

De voorbereiding bestaat uit de volgende onderdelen:

Projectplan 

  • Een projectplan ondersteunt je in je denkproces. Hiermee betrek je expliciet alle relevante mensen binnen je project. Je creëert uniformiteit en het is dé bron voor bewaken voortgang. In bijlage 1.1 staan veel tips en instructies voor het schrijven van een nuttig projectplan.

Voorbereiding 

  • Het uitschrijven van de activiteiten, taakverdeling en planning in een plan van aanpak om te bespreken met de (potentiële) deelnemers in een startbijeenkomst.
  • Het maken van instructiemateriaal en registratie- en rapportageformulieren
  • Checken van evt. technische toepassingen en communicatiemiddelen.

Startbijeenkomst 

  • In bijlage 1.2 lees je een instructie over het organiseren van een startbijeenkomst inclusief voorbereidingslijstje, een voorbeeldagenda en een instructie per agendapunt.