Proeftuin Utrecht

De interventies

Proeftuin Utrecht bestaat uit de apotheken en huisartspraktijken in Kanaleneiland, een wijk in Utrecht. Zij ondersteunen in deze proeftuin patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden door begrijpelijke etiketteksten en de terugvraagmethode toe te passen bij de eerste uitgifte van een medicijn.

 

De projectleider aan het woord

‘Zo’n 70% van onze wijkbewoners heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij begrijpen gebruiksinstructies voor medicijnen vaak niet goed waardoor ze die verkeerd gebruiken. In ons project gaan we twee bestaande interventies implementeren: begrijpelijke gebruiksinstructies op etiketteksten en de terugvraagmethode bij eerste uitgiftegesprekken. Beide interventies zijn bewezen effectief. Wij gaan samen met Apotheek Marco Polo uitzoeken hoe je die goed implementeert. Huisartsen, apothekers en apothekersassistenten krijgen een training en de nieuwe aanpak wordt een vast thema in onze farmacotherapeutische overleggen. Zo worden beide interventies stap voor stap onderdeel van de reguliere zorg in de wijk. En leren we lessen over implementatie waar anderen in Nederland wat mee kunnen.’

Uit: interview met projectleider Monica Mèstre Vivre (apotheker/farmacotherapeut bij Gezondheidscentrum Kanaleneiland)

 

Voortgang van het project

Tijdens de informatiebijeenkomst op 8 september 2021 georganiseerd door ZonMw en Make-It heeft Proeftuin Utrecht een update gegeven van de voortgang van hun project.

Bekijk hier de presentatie: Proeftuin-Kanaleneiland

 

Resultaten uit de proeftuin

april 2021

Samenwerkingspartner Pharos heeft een filmpje opgenomen over de terugvraagmethode. Hiervoor volgen zij een patient die op consult bij de huisarts gaat en vervolgens zijn medicijnen ophaalt in de apotheek. Beide zorgverleners passen de terugvraagmethode toe.

Bekijk het filmpje

 

mei 2021

Proeftuin Utrecht heeft t.b.v. het project de doseercodes in het formularium van Medicom aan laten passen op basis van de begrijpelijke etiketteksten.

Meer informatie lees je in het bericht op de website van Stichting Health Base

 

oktober 2021

In het vakblad UA (Uitsluitend Apothekersassistenten) is een artikel opgenomen waarin te lezen valt hoe de apothekersassistenten van de Utrechtse apotheken Kanaleneiland en Marco Polo de terugvraagmethode toepassen. Het artikel is niet openbaar toegankelijk, maar wel is een samenvatting te lezen op de website van Stichting Health Base

 

december 2022

In het Pharmaceutisch Weekblad staat een interview met mede projectleider Monica Mèstre over de resultaten van het proeftuin project.

“Er zijn mooie gesprekken uit voortgekomen.”

Lees het gehele interview op de website van PW