Proeftuin Utrecht

De interventies

Proeftuin Utrecht bestaat uit de apotheken en huisartspraktijken in Kanaleneiland, een wijk in Utrecht. Zij willen in deze proeftuin patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden ondersteunen door begrijpelijke etiketteksten en de terugvraagmethode toe te passen bij de eerste uitgifte van een medicijn.

 

De projectleider aan het woord

‘Zo’n 70% van onze wijkbewoners heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Zij begrijpen gebruiksinstructies voor medicijnen vaak niet goed waardoor ze die verkeerd gebruiken. In ons project gaan we twee bestaande interventies implementeren: begrijpelijke gebruiksinstructies op etiketteksten en de terugvraagmethode bij eerste uitgiftegesprekken. Beide interventies zijn bewezen effectief. Wij gaan samen met Apotheek Marco Polo uitzoeken hoe je die goed implementeert. Huisartsen, apothekers en apothekersassistenten krijgen een training en de nieuwe aanpak wordt een vast thema in onze farmacotherapeutische overleggen. Zo worden beide interventies stap voor stap onderdeel van de reguliere zorg in de wijk. En leren we lessen over implementatie waar anderen in Nederland wat mee kunnen.’

Uit: interview met projectleider Monica Mestre Vivre (apotheker/farmacotherapeut bij Gezondheidscentrum Kanaleneiland)

 

Voortgang van het project

Tijdens de informatiebijeenkomst  op 8 september 2021 georganiseerd door ZonMw en Make-It heeft Proeftuin Utrecht een update gegeven van de voortgang van hun project.

Bekijk hier de presentatie: Proeftuin-Kanaleneiland