STIP (Stimuleren Toepassing In de Praktijk) Ronde 4 richt zich op het bevorderen van therapietrouw. De inzet van deze ronde is om de toepassing van laagdrempelige interventies gericht op therapietrouw te stimuleren; dicht op de klinische praktijk, bij ambulante thuiswonende patiënten. De oproep voor deze ronde is op 14 november gepubliceerd. Op 4 december 2019 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht een informatiebijeenkomst plaats voor deze ronde.
Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot uiterlijk 27 november 2019 via het aanmeldformulier.
Tijdens de bijeenkomst zal het proces rondom deze subsidieronde worden toegelicht. Ook zullen de voorwaarden uiteengezet worden waar zowel de proeftuinen als de projectgroep aan moeten voldoen.
Voor wie is de bijeenkomst
De bijeenkomst is bedoeld voor potentiële aanvragers in deze ronde, zoals apothekers, huisartsen, verpleegkundigen, (thuis)zorgorganisaties of gemeentes, die laagdrempelige therapietrouw-interventies in de praktijk op lokaal niveau willen implementeren en meten in een proeftuin setting. De inzet is de beoogde projectleiders te informeren en voor te bereiden op het indienen van het projectidee.
Programma
Het programma ziet er als volgt uit:
16.30 – 17.00 uur: inloop en ontvangst (met broodjes)
17.00 – 18.00 uur: presentaties over proces, doelstelling en inhoud van de ronde, voorwaarden aan proeftuinen en projectgroep en uitwisseling van projectideeën voor de proeftuinen.
18.00 – 18.45 uur: netwerk workshop
18.45 – 19.00 uur netwerkborrel
* Potentiële aanvragers kunnen in kleine groepen over hun plannen sparren met experts en andere geïnteresseerden.
Informatie over de ronde
In deze ronde willen we projecten honoreren die gericht zijn op het verbeteren van de therapietrouw bij ambulante, thuiswonende patiënten. Het gaat hierbij om reeds aangetoonde effectieve en relatief eenvoudig in de praktijk implementeerbare interventies die te vinden zijn op interventienet.nl. Interventies die nog niet in deze database staan, maar wel voldoen aan de criteria voor opname in deze database, kunnen ook worden ingebracht in overleg met het Make-It-consortium. De bedoeling is om deze interventies in kleinschalige projecten verder te brengen naar andere stadsdelen/gemeentes/regio’s. Hierbij wordt gewerkt met het concept van proeftuinen. Een belangrijk aspect in deze ronde is dat het project wordt uitgevoerd door al (bijna) bestaande samenwerkingsverbanden waarbij patiëntenorganisaties, gezondheidscentra, apothekers, huisartsen, thuiszorg en/of ziekenhuizen betrokken zijn en die een koploper positie kunnen innemen.
Ondersteuning door het Make-It consortium
Om de proeftuinen in gang te kunnen zetten, is in 2019 financiering beschikbaar gesteld voor een samenwerkingsverband, dat actuele kennis, kunde en middelen rond het bevorderen van therapietrouw bundelt. Deze opdracht is toegekend aan het Make-It consortium. Dit samenwerkingsverband zal de proeftuinen de juiste begeleiding en ondersteuning kunnen geven om de implementatie van succesvolle interventies en de daarvoor noodzakelijke gedragsverandering, te realiseren en langdurig vol te houden.
Subsidieoproep voor de projectideeën
De subsidieoproep voor de STIP Ronde Therapietrouw proeftuinen staat open sinds 14 november in de subsidiekalender van ZonMw, met daarin een korte schets van de proeftuin inclusief het uitvoerende samenwerkingsverband. Ook geeft u een eerste schets van de implementatie van de interventie (beoogde setting, welke partijen te betrekken) en de haalbaarheid.
Het maximale bedrag dat beschikbaar is per proeftuin is 200.000 euro, voor een looptijd van 2 jaar. De deadline voor indienen van het projectidee is: 14 januari 2020, 14.00 uur. Na de selectie van de projectideeën, wordt er gewerkt aan een uitgewerkte aanvraag waarin het plan van aanpak van de proeftuin in detail wordt uitgewerkt met hulp van experts uit het Make-It consortium.
Aanmelden bijeenkomst
Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot uiterlijk 27 november 2019 via het aanmeldformulier. Hierin wordt u gevraagd aan te geven welke interventie, interventies of deel van een interventie, u van plan bent toe te passen in de beoogde proeftuin.